اینترنت اشیاء: 8 کاربرد آن در دنیای واقعی
انسانها همیشه به دنبال یافتن راههایی برای راحتتر کردن زندگی بودهاند. راههایی که به آنها کمک کند تا کارهایشان را در زمان کوتاهتر و با انرژی کمتر انجام دهند. به همین خاطر، مدام در پی اختراع ابزار و روشهای جدید و نوآورانه رفتهاند.
و حالا، با در دسترس بودن اینترنت پرسرعت، پردازشگرها، و سختافزارهای پیشرفته کامپیوتری، شرایطی پدید آمده که بتوان کارهای سخت و دشوار را سادهتر کرد.
این روزها، مهندسان و کارشناسان فناوری روی ایدههایی کار میکنند که دستگاههای مختلف را بیش از پیش با یکدیگر متصل و یکپارچه کنند. آنها به دنبال ایجاد شرایطی هستند که افراد و شرکتها بتوانند بهوسیله دستگاههای هوشمند از ظرفیتهای IoT (یا همان اینترنت اشیاء) حداکثر بهره را ببرند و کارهایشان را بهتر و سریعتر انجام دهند.
کاربردهای اصلی اینترنت اشیاء
متخصصان اینترنت اشیاء دائما از طریق شبکههای عصبی مصنوعی، هوش دستگاهها و ماشینها را بالا میبرند تا آنها را قادر سازند که خدمات بیشتری ارائه دهند. اما اینترنت اشیاء چه کاربردهایی میتواند در زندگی روزمرهی انسانها داشته باشد؟ در ادامه به بررسی 8 مورد از کاربردهای اینترنت اشیاء میپردازیم.
1- خانههای هوشمند
خانههای هوشمند قطعا یکی از پرطرفدارترین کاربردهای اینترنت اشیاء خواهد بود که توجه بسیاری از مردم را در سراسر جهان به خود جلب خواهد کرد. بر اساس گزارشها و تحلیلها، پیشبینی میشود که بازار جهانی خانههای هوشمند تا سال 2020 به 40 میلیارد دلار، و تا سال 2022 به 53 میلیارد دلار برسد.
تصور کنید بتوانید وقتی خارج از خانهاید چراغهای منزل را خاموش کنید. یا قفل درهای خانه را باز و بسته کنید. یا از راه دور خانه یا محل کارتان را با دوربین مداربسته مشاهده کنید.
خانههای هوشمند میتوانند چنین خدماتی را، وحتی بیشتر از آن را به شما ارائه دهند و در وقت و هزینهتان صرفهجویی کنند. جای تردید نیست که بسیاری از برندهای معتبر لوازم منزل شروع به پیادهسازی اینترنت اشیاء در محصولاتشان نمودهاند.
2- تجهیزات پوشیدنی
یقینا سریعترین رشد در بخشهای مختلف اینترنت اشیاء متعلق به تجهیزات پوشیدنی هوشمند است. برندهای بزرگی مانند گوگل، اپل، و سامسونگ پیشرفتهترین فناوریهای خود را برای تولید و عرضه محصولات پوشیدنی هوشمند در زمینه ورزش، سلامت، سرگرمی، و مکانیابی به خدمت گرفتهاند.
در حال حاضر تجهیزات پوشیدنی گوناگونی به بازار عرضه شدهاند، مانند ساعت و مچبند، که اطلاعات ورزشی و سلامت را ثبت میکند، نمایشگرهایی که روی سر قرار میگیرند، کمربندهای مجهز به GPS، و لباسهای هوشمند. هریک از این تجهیزات کاربرد خاص خود را داشته و دائما در حال توسعه و افزایش بهرهوری هستند.
مطالعهای درباره تجهیزات پوشیدنی نشان داده که در چهارماهه چهارم سال 2015، تعداد 27.4 میلیون دستگاه به فروش رسیده، که نسبت به مدت مشابه سال قبل از آن 127% رشد داشته است. همچنین، پیشبینی میشود تعداد دارندگان تجهیزات پوشیدنی هوشمند در سال 2018 در آمریکا از مرز 81 میلیون نفر عبور کند.
بر اساس گزارشهای بازار و اطلاعات مجله فوربس، تعداد 411 میلیون دستگاه پوشیدنی هوشمند در سال 2020 به فروش خواهد رسید.
3- خودروهای هوشمند
استفاده از فناوریهای دیجیتال در صنعت خودروسازی رو به رشد است و مهندسین خودرو مصرانه از اینترنت اشیاء برای افزایش بهرهوری و بازدهی اتوموبیلها استفاده میکنند. در گذشته تلاشها بیشتر روی مسائل مکانیکی و بهبود عملکرد فنی خودرو متمرکز بود.
اما در حال حاضر تلاشها بر این است که از اینترنت اشیاء در داخل خودرو استفاده شود تا تجربهی سفر بهتری به سرنشینان خودرو بدهد.
خودروهای هوشمند خودران خواهند بود، و میتوانند با حسگرهایی که دارند و اطلاعاتی که دریافت میکنند بهطور خودکار مسیریابی کرده و حرکت کنند. اکثر برندهای پیشرو در زمینه تکنولوژی، مانند گوگل و اپل، سعی دارند از طریق شراکت با غولهای خودروسازی جهان، مانند بیامو، صنعت خودروسازی را وارد مرحلهی جدیدی کنند.
اما حجم بازار خودروهای هوشمند چقدر است؟ آنطور که بیزنیس اینسایدر میگوید، در سال 2020 حدود 220 میلیون خودروی هوشمند در خیابانها و جادهها در حال تردد خواهند بود.
4- اینترنت صنعتی
اینترنت صنعتی، یا اینترنت اشیاء صنعتی، که به آن IIoT نیز گفته میشود، مفهوم نسبتا جدیدی است که صنایع و کارخانهها را به سنسورهای پیشرفته، رباتهای قابل برنامهنویسی، سیستمهای نرمافزاری، و تحلیلگرهای دادههای بزرگ مجهز میکند تا این صنایع بتوانند دستگاههای هوشمند و زیرساختهای مورد نیاز آینده را تولید کنند.
طبق نظر کارشناسان، چنانچه اینترنت اشیاء به اطلاعات صنعتی متصل شود میتواند نتایج دقیق و یکپارچهای را ارائه دهد. بدین ترتیب، صنایع و کارخانهها میتوانند مشکلات را در همان مراحل ابتدایی شناسایی کرده و آنرا برطرف کنند، و از این طریق بهرهوری را افزایش دهند.
طبق پیشبینی Accenture، اینترنت اشیاء صنعتی تا سال 2030 میلادی مبلغی معادل 14.2 هزار میلیارد دلار به اقتصاد جهانی اضافه کرده و به اشتغالزایی کمک خواهد کرد.
5- اینترنت اشیاء در کشاورزی
با توجه به رشد جمعیت جهان، تقاضا برای مواد غذایی رو به افزایش است. بنابراین، فناوری کشاورزی باید توسعه پیدا کند تا بتواند پاسخگوی تقاضای آینده جهان باشد. طبق گزارشی از بیزنس اینسایدر، حجم مواد غذایی که لازم است در سال 2050 تولید شود حدود 70% بیشتر از حجمی خواهد بود که در سال 2006 تولید شد. و دستیابی به این حجم از تولید غذا قطعا کار سادهای نیست.
تنها راهی که برای رسیدن به این حجم از تولید وجود دارد، مجهز کردن تجهیزات و فرایندهای کشاورزی به منابع پیشرفتهی اینترنتی و هوشمندسازی کشاورزی است. اینترنت اشیاء در کشاورزی به کشاورزان و تولیدکنندگان مواد غذایی کمک میکند که اطلاعات خود را به سرعت پردازش نموده و نرخ بازگشت سرمایهشان را بهبود ببخشند.
سیستمهای کشاورزی مجهز به اینترنت اشیاء عواملی از قبیل میزان رطوبت خاک، مواد مغذی و معدنی، شرایط آب و هوایی، نرخ باروری، و دیگر عوامل موثر در تصمیمگیری و تولید را، با هدف افزایش بهرهوری، بهتر و سریعتر مورد سنجش و ارزیابی قرار میدهند.
بر اساس گزارشها، پیشبینی میشود که تجهیزات و سیستمهای اینترنت اشیاء در کشاورزی از 30 میلیون دستگاه در سال 2015 به 75 میلیون دستگاه در سال 2020 برسد.
6- خردهفروشی هوشمند
بخش خردهفروشی، از نظر اندازه و ظرفیت، در حال رشد است و دائما روندها، برندها، و محصولات جدیدی به سبد کالای مردم افزوده میشود. کسب و کارهای اینترنتی و فروشگاههای آنلاین نیز به افزایش حجم خردهفروشی کمک شایانی کردهاند. پیشبینی میشود که خرده فروشی تنها در آمریکا از 294 میلیارد دلار در سال 2017 به 414 میلیارد دلار در سال 2018 برسد.
با خردهفروشی هوشمند، کسب و کارها میتوانند از جدیدترین تکنولوژیهای اینترنتی برای شناسایی روندهای بازار و علائق مشتریان استفاده کنند. بدین ترتیب میتوان خدمات بهتری به مشتریان ارائه داد، ارزش ارائه شده به مشتری را ارتقاء بخشید، و تجربه خرید بهتری را فراهم ساخت.
7- بخش انرژی
نیروگاهها بسیار به برنامهریزی و تکنولوژی وابستهاند. به همین دلیل، نیروگاهها همواره از اینترنت اشیاء برای انجام فرآیندهای پیشرفتهی تولید انرژی بهره میگیرند.
نیروگاههای هوشمند قادر خواهند بود که با استفاده از ابزارهای پیشرفته، محیطی را برای تبادل خودکار انرژی ایجاد کنند. این باعث میشود که بتوانند انرژی را بهصرفتهتر تولید کرده و بهطور کارآمدتری عملیات خود را کنترل کنند، و درعین حال به تقاضای بازار به خوبی پاسخ دهند. چنین چیزی با اینترنت اشیاء و سیستمهای فناوری و پروتکلها امکانپذیر است.
ایالت کالیفرنیا در امریکا قصد دارد که منابع انرژی تجدیدپذیر خود را از 30% در سال 2020 به 50% در سال 2030 افزایش دهد. بنا به نظر کارشناسان، انجام چنین کاری اثرات و هزینههای زیادی دربر خواهد داشت زیرا سیستمهای پیشرفتهی مدیریت توزیع که نقش مهمی در بخش انرژی دارند باید بتوانند به خوبی یکپارچه و هماهنگ شوند.
و این وظیفه برعهدهی اینترنت اشیاء خواهد بود، که در صورت موفقیت میتواند تبدیل به الگوی مناسبی برای سایر کشورها و سازمانها شود.
8- اینترنت اشیاء در بهداشت و درمان
در بخش بهداشت و درمان میتوان از اینترنت اشیاء، نه صرفا برای ارائه خدمات بهتر، بلکه برای امور کلینیکی، بهداشتی، تشخیص، و درمان نیز استفاده کرد. این نه تنها منافع زیادی برای شرکتها و مراکز خدمات پزشکی خواهد داشت، بلکه برای مردم و دریافتکنندگان این خدمات هم بسیار مفید خواهد بود.
دلیل آن این است که بهکارگیری اینترنت اشیاء در تجهیزات پزشکی و سیستمهای تحلیلگر تشخیص پزشکی رو به افزایش است و به مرور زمان بیشتر هم خواهد شد.
همچنین، پیشبینی میشود که اینترنت اشیاء در بخش سلامت رشد قابل توجهی داشته باشد و به مبلغ 117 میلیارد دلار در سال 2020 برسد. و احتمالا در آن زمان بتوان از حداکثر ظرفیت اینترنت اشیاء در پزشکی استفاده کرده و انقلابی در بخش بهداشت و درمان ایجاد کرد.
کاربرد اینترنت اشیاء بسیار گسترده است و نمیتوان آن را به بخش یا صنعت خاصی محدود کرد. اما اگر بخواهیم بخشهای مهمی که تحت تاثیر اینترنت اشیاء قرار خواهند گرفت را برشماریم، مواردی که گفته شد بخشهای اصلی خواهند بود.